כלל חברה לביטוח בע"מ-ת"א נ' חב' החשמל לישראל

: | גרסת הדפסה
ת"א
בית משפט השלום תל אביב - יפו
21681-05,48972-05
12.5.2011
בפני :
פנינה פליגלמן

- נגד -
:
כלל חברה לביטוח בע"מ-ת"א
:
חב' החשמל לישראל
פסק-דין

פסק דין חלקי

בפני תביעת שיבוב של כלל חברה לביטוח בע"מ (להלן:"התובעת 1") ומבני תעשייה בע"מ (להלן "התובעת 2"), כנגד חברת החשמל לישראל בע"מ (להלן:"הנתבעת") בגין תשלום ששילמה התובעת 1 למבוטחתה הנתבעת 2, ובגין תשלום השתתפות עצמית של הנתבעת 2, עקב נזקים שנגרמו באירוע שריפה מיום 21.2.04 (יום שבת). זאת לאחר שהתובעת 1 בדקה וחקרה את נסיבות השריפה והגיעה למסקנה כי הסיבה לשריפה הנה קצר חשמלי בלוח נתיכים (להלן: "ארגז נתיכים" ו/או "ארגז CI" ו/או "לוח ההגנות") שנמצא בארגז והותקן ע"י הנתבעת עוד בשנת 1975.

בקליפת אגוז:

התובעת 1 ביטחה את התובעת 2 במועד האירוע, בפוליסה המכסה נזקי שריפה למבנה תעשייתי הממוקם באזור תעשיה דרומי בקריית שמונה, מבנה שבבעלות התובעת 2.

במועדים הרלוונטיים לתביעה, סופק חשמל למבנה על ידי הנתבעת.

ביום 21.2.04 פרצה אש בנגרייה הממוקמת בנכס ("נגריית אלפיים"), שירותי כבאות הוזעקו למקום וכיבו את השריפה. כתוצאה מהשריפה נגרמו נזקים למבנה ולתכולתו.

דו"ח שריפות שהופק ביום 24.2.04 ע"י מר איתן סוקולובסקי, מ.מ. רמ"ד מניעת דליקות וחקירות מטעם אגוד ערים לשרותי כבאות גלילי עליון (להלן "סוקולובסקי") , קבע כי "ממצאי החקירה מצביעים על כשל חשמלי בכבלי הזנה לנגרייה. עוד ציין, כי המוקד הראשוני הינו כבלי הזנת חשמל אשר נמצאו שמוטים בחלקו הדרומי של המבנה (כבלים אלו היו מחוברים ללוח נתיכים על קורת בטון מחוץ למבנה, מעל תקרת חדר הצבע. המוקד המשני אך עיקרי מבחינת עוצמת השריפה הינו חדר הצבע בחלקה הדרומי של הנגרייה" (ראו דו"ח שריפת נגרייה").

פרשת התביעה:

תיאור המבנה ומערכת החשמל מטעם התביעה:

מדובר במבנה תעשייתי, שהיה מותקן בו לוח נתיכים ראשי של הנתבעת מחובר לדופן הדרומית של המבנה, מעל גג הפח של סככה מתחתיה ממוקמות נגרייה. מתחת לסככה שכן חדר הצבע של הנגרייה בו לא הייתה כלל מערכת חשמל.

הנגרייה שפעלה במקום הוחזקה בשכירות ע"י מר אלברט לוגסי ששכר את המבנה מהנתבעת 2 בזמנים הרלוונטיים. הסככה נבנתה במקום ע"י אותו מר לוגסי. בין השפה הצפונית של גג הפח לבין הקיר הדרומי של המחסן היה קיים מרווח של מס' סנטימטרים. לוח הנתיכים של חברת חשמל היה ממוקם בחלק העליון של המבנה, וכבל ההזנה, שהיה מחובר לאותו לוח נתיכים, חלף לאורך החלק העליון של הקיר הדרומי.

להלן עיקרי טענות התובעות:

הסיבה לשריפה הינה חדירת רטיבות (של מי גשם) ללוח הנתיכים המצוי באחריותה הבלעדית של הנתבעת שהינה המחזיקה והבעלים של הלוח (ס' 39 לפקודת הנזיקין), והעדר תחזוקה של הנתיכים במשך השנים מצד הנתבעת.

"נזק ראייתי" – לוח הנתיכים פורק ממקומו ע"י עובדי הנתבעת כבר בבוקר האירוע ומעולם לא נבדק ע"י מי מהתובעת מאחר "ואבדו עקבותיו". בהעדרו של לוח הנתיכים מסיבות הקשורות בנתבעת לבדה, מנעה הנתבעת מן התובעות את היכולת להוכיח טענותיהם באמצעות הראיה הטובה ביותר.

התובעות מייחסות לנתבעת גם הפרת חובות חקוקות על פי חוק החשמל ותקנות החשמל.

עדים מומחים מטעם התביעה:

מר אבשלום ארליך (להלן "ארליך")– עוסק בתחום חקירות שריפות ושמאות. בחן את זירת השריפה ביום 22.2.04. מחוות דעתו עולה כי "קיימת סבירות גבוהה שהשרפה נגרמה כתוצאה מכשל חשמלי בארגזי נתיכי חב' חשמל אשר הותקן חיצונית למבנה מעל גג פח של סככת צבע בתוכה אוחסנו מדלילים, צבעים ולוחות עץ. חלקים בוערים נשרו ככל הנראה מארגז נתיכי חב' חשמל אל עבר רצפת מחסן הצבע וגרמו להתלקחות רבתית בתוך הסככה..." (ראו חוו"ד ארליך עמ' 3 ס' 1.4), , "סימני שריפה חזקים נמצאו על הקורה עליו היה מותקן ארגז נתיכי חב' חשמל..." (ראו עמ' 6 ס' 3.24), במסקנותיו ציין "מוקד אש נמצא בפינה הצפון מזרחית של הסככה, באזור מחסן הצבע, מתחת למיקום ארגז נתיכי חב' חשמל" (ראו עמ' 6 ס' 4.1), עוד ציין "נבדקה ונפסלה האפשרות שהשריפה פרצה כתוצאה מהצתה בזדון" (ראו עמ' 7 ס' 4.3).

מר אלי היינה (להלן:"היינה")– מומחה לחקירת שריפות והצתות. בחן את זירת השריפה ביום 22.2.04. מסקנתו הינה:"ניתן לקבוע בסבירות גבוהה שהשריפה נגרמה כתוצאה מכשל חשמלי בארגז נתיכי חברת חשמל אשר הותקן חיצונית למבנה מעל גג פח של סככת צבע בתוכה אוחסנו מדללים, צבעים ולוחות עץ" (ראו חוו"ד היינה עמ' 8 ס' 5.5.).

מר אשר סלוצקי (להלן:"סלוצקי")– עוסק בחקירות דליקות במבנים, תעשיה ובחקר הכשל החשמלי. בחן את זירת השריפה ביום 22.2.04. מחוות דעתו עולה כי ,"בחדר הצבעים לא מותקנת מערכת חשמל כלשהי ששייכת למבנה למעט לוח הנתיכים של חברת החשמל הבנוי בתיבת CI-4 והמותקן מעל

מחסן זה" (ראו חוו"ד סלוצקי עמ' 3 ס' 6), "על כבל ההזנה (שהתחבר לנתיכים – תוספת שלי) ניתן להבחין בסימני קצר חשמלי ברורים ביותר המצביעים על אירוע כשל אשר התחולל בתיבת הנתיכים" ( ראו עמ' 4 ס' 11), במסקנותיו ציין "השריפה פרצה ביום שהתחוללו גשמים באזור וקיימת אפשרות סבירה לכך שמי גשמים מזוהמים שחדרו לתוך תיבת ה-CI הם אלה שגרמו לקצרים ולשריפה...עצם התקנת תיבת CI מעל לחדר הצבעים מסוכנת ביותר...התיבה התלקחה ושרידה נשרו לחדר הצבעים" (ראו עמ' 4 ס' 4-6).

התוכן בעמוד זה אינו מלא, על מנת לצפות בכל התוכן עליך לבחור אחת מהאופציות הבאות:
לרכישה הזדהה

בעלי דין המבקשים הסרת המסמך מהמאגר באמצעות פניית הסרה בעמוד יצירת הקשר באתר. על הבקשה לכלול את שם הצדדים להליך, מספרו וקישור למסמך. כמו כן, יציין בעל הדין בבקשתו את סיבת ההסרה. יובהר כי פסקי הדין וההחלטות באתר פסק דין מפורסמים כדין ובאישור הנהלת בתי המשפט. בעלי דין אמנם רשאים לבקש את הסרת המסמך, אולם במצב בו אין צו האוסר את הפרסום, ההחלטה להסירו נתונה לשיקול דעת המערכת
הודעה Disclaimer

באתר זה הושקעו מאמצים רבים להעביר בדרך המהירה הנאה והטובה ביותר חומר ומידע חיוני. עם זאת, על המשתמשים והגולשים לעיין במקור עצמו ולא להסתפק בחומר המופיע באתר המהווה מראה דרך וכיוון ואינו מתיימר להחליף את המקור כמו גם שאינו בא במקום יעוץ מקצועי.

האתר מייעץ לכל משתמש לקבל לפני כל פעולה או החלטה יעוץ משפטי מבעל מקצוע. האתר אינו אחראי לדיוק ולנכונות החומר המופיע באתר. החומר המקורי נחשף בתהליך ההמרה לעיוותים מסויימים ועד להעלתו לאתר עלולים ליפול אי דיוקים ולכן אין האתר אחראי לשום פעולה שתעשה לאחר השימוש בו. האתר אינו אחראי לשום פרסום או לאמיתות פרטים של כל אדם, תאגיד או גוף המופיע באתר.

 


כתבות קשורות

    חזרה לתוצאות חיפוש >>